Afryka

Zedonk

Pochodzenie: Afryka

Występowanie:

Zedonk jest bardzo rzadko spotykaną hybrydą, w której matka jest osłem, a ojciec zebrą. Dziko urodzone spotykane są czasem w Afryce, w rejonach, w których blisko siebie występują zebry i osły.

 

Morfologia:

Z wyglądu przypomina bardziej osła, ale dodatkowo posiada paski. Paski nie pokrywają całego ciała – przede wszystkim dobrze widoczne są na kończynach, czasem ich zasięg rozszerza się na tułów i/lub szyję. Dorasta do wielkości osłów, do których gatunku/rasy należy matka.

 

Tryb życia i zachowanie:

Wychowywane dziko przyjmują tryb życia stada macierzystego. Charakter tych zwierząt jest mieszanką po obojgu rodzicach – te utrzymywane w niewoli są ciekawskie i łatwiejsze do oswojenia niż zebry, natomiast wciąż płochliwe i potrafią być temperamentne, a nawet agresywne.

 

Pokarm:

Roślinożerne, głównym składnikiem ich diety są trawy.

 

Rozmnażanie:

Samice zedonków mogą być płodne, natomiast samce są zawsze bezpłodne. Spowodowane jest to różnicami chromosomalnymi między zebrą i osłem.

 

Długość życia:

do 20 lat.

 

Ochrona:

Ponieważ nie jest odrębnym gatunkiem, tworzącym populacje na wolności, nie jest zaliczany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.