Afryka

Zebra Chapmana

Pochodzenie: Afryka

Zebra Chapmana (Equus quagga chapmani)

 

Występowanie:

Południowo-wschodnia Afryka. Spotykana na sawannach, stepach, trawiastych równinach i w buszu.

 

Morfologia:

Zebra Chapmana posiada charakterystyczne paskowanie, które sięga w dół aż do kopyt (ten podgatunek nazywany jest także Zebrą pręgonogą). Młode mają brązowe paski, które z wiekiem ciemnieją, stając się czarne, czasem jednak pozostają w brązowym odcieniu, zwłaszcza w tylnych partiach ciała. Dorasta do 1,3 m w kłębie i 250-350 kg wagi, przy czym samce zwykle są nieco większe od samic. Postawiona na sztorc grzywa jest dwukolorowa.

 

Tryb życia i zachowanie:

Zwierzę stadne, prowadzące koczowniczy tryb życia. Grupa rodzinna składa się z jednego ogiera, kilku samic i ich potomstwa. Młode ogiery zwykle tworzą grupy kawalerskie. Ponieważ nie są to zwierzęta terytorialne, na terenie obfitym w pożywienie można spotkać do kilkudziesięciu tysięcy osobników na raz, najczęściej w  stadach wielogatunkowych – zwłaszcza w otoczeniu strusi, które żerują na odchodach zebr. Prowadzą dzienny tryb życia, na noc schodząc w okolice wodopojów. Bardzo płochliwe, na krótkich dystansach potrafią biec z prędkością do 60 km/h.

 

Pokarm:

Roślinożerna. Bazą ich diety są trawy, natomiast nie pogardzą liśćmi, krzewami, pędami drzew.

 

Rozmnażanie:

Dojrzałość płciową osiąga w wieku ok. 4 lat. Dominujący ogier zapładnia wszystkie samice ze swojego haremu. Po ok. 11-13 miesiącach ciąży rodzi się jedno młode, ważące ok. 40-50 kg. W ciągu kilku godzin po porodzie dziecko jest już w stanie podążać za matką. Już po dwóch tygodniach źrebię zaczyna próbować stałych pokarmów, natomiast mleko ssie nawet do roku czasu. Po osiągnięciu wieku rozrodczego samiczki zwykle zostają w stadzie macierzystym, samce natomiast dołączają do grup kawalerskich, czekając na swoją założenia rodziny – najczęściej przejmując harem po wygranej walce ze starszym, słabszym ogierem.

 

Długość życia:

Nawet ponad 20 lat na wolności, w niewoli do 40 lat.

 

Ochrona:

Zebra Chapmana jako podgatunek Zebry stepowej nie jest na razie gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię NT (bliskie zagrożenia).