Afryka

Surykatka

Pochodzenie: Afryka

Występowanie:

Afryka- Kalahari.

 

Wygląd:

Długość ciała ok. 30 cm wyłączając ogon, waga około 720g. Smukłe ciało surykatek pokrywa popielata sierść. Na grzbiecie występują czarne pręgi. Uszy, oczy i koniec ogona również czarne. W odróżnieniu od innych mangust ogon surykatek jest skąpo owłosiony. Kończyny przednie zaopatrzone są w długie pazury, które pozwalają na sprawne kopanie tuneli w ziemi.

 

Środowisko naturalne:

Pustynie.

 

Pożywienie:

Są wszystkożerne. Podstawą diety są owady i inne drobne zwierzęta, okazjonalnie rośliny : melony, korzenie – zwłaszcza w trakcie pory suchej, gdyż zawierają dużo wody.

 

Zachowanie:

Zwierze stadne, prowadzące dzienny tryb życia. Stado tworzą 2-3 grupy rodzinne. Mieszkają w tunelach wykopanych pod ziemią i w szczelinach skalnych. W trakcie żerowania minimum jeden z członków stada pełni rolę strażnika. Wdrapuje się na najwyższy punkt i przybiera charakterystyczną pionową pozycję. W razie zagrożenia daje sygnał całemu stadu do ucieczki.

 

Ciekawostki:

Zwierzę bardzo łatwo się oswaja, często jest trzymane w domach jako łowca gryzoni. Surykatki stały się bardzo popularnymi zwierzętami od czasu wejścia na ekrany kin filmu „Król Lew”. Jednym z głównych bohaterów był Timon – surykatka, która wraz z guźcem Pumbą przygarnęła do swojego stada małego Simbę.