Afryka

Serwal

Pochodzenie: Afryka

(Leptailurus serval)

 

Występowanie:

Głównie południowa Afryka, pojedyncze grupy Afryka północna.

 

Wygląd:

Wysokość w kłębie 60 cm, długość ciała 70 – 100 cm, ogon 40 cm, waga 10 -20 kg. Jest to średniej wielkości kot. Ma smukłe, wysokie ciało osadzone na długich kończynach. Dzięki czemu jest niebywale skoczny. Mała głowa i duże uszy są jego cechą charakterystyczną. Umaszczenie jasnoszare ozdobione czarnymi cętkami. Występuje od tego wyjątek, tzw. czarny serwal, ale jest rzadki.

 

Środowisko naturalne:

Najchętniej żyją na terenach porośniętych wysoką trawą (głównie obszary stepowe), z łatwym dostępem do wody.

 

Pożywienie:

Jest to nocny łowca, polujący głównie na małe ssaki, głównie gryzonie, ale również ptaki, gady, płazy, ryby oraz owady. Dietę uzupełnia świeżą trawą i owocami.

 

Zachowanie:

Najlepszym narządem zmysłu u serwala jest słuch. Potrafi wysłuchać najmniejszy szelest w wysokich trawach które zamieszkuje.

Jest to zwierzę poligamiczne. Ciąża trwa około 75 dni, zwykle samica rodzi od 2 – 5 kociąt. Niezależność zyskują w wieku 6 – 8 miesięcy. Prowadzi samotniczy tryb życia.

Kot ten łatwo daje się oswoić i niektórzy trzymają je jako zwierzę domowe.

 

Ciekawostki:

Udało się stworzyć hybrydę serwala z kotem domowym i jest to Savannah.