Australia

Papużka Falista

Pochodzenie: Australia

(Melopsittacus undulatus)

 

Występowanie:

Cały obszar Australii z wyjątkiem wybrzeży i wysp. Zamieszkują głównie otwarte, równinne tereny trawiaste i śródpolne zadrzewienia.

 

Morfologia:

W naturze występuje wyłącznie w odmianie barwnej żółto-zielonej. Nazwa gatunkowa pochodzi od czarnych prążków, nadających falisty wzorek na górnej części grzbietu, policzkach i z tyłu głowy ptaka. Pod brodą widoczne są charakterystyczne czarne plamki, tworzące swoiste „korale”. Papużki faliste ważą ok. 30-40 g i dorastają do 20 cm długości, z czego połowę (do 10 cm) stanowi ogon. Dymorfizm płciowy przejawia się w barwie woskówki (skóry u nasady dzioba), która u samców jest zawsze niebieska, natomiast u samic jasna lub cielista, w okresie lęgowym zmieniająca barwę na brązową. W niewoli, w wyniku prac hodowlanych, uzyskano wiele odmian barwnych papużek – w tym najbardziej obecnie popularną – niebieską.

 

Tryb życia i zachowanie:

Papużki faliste żyją w dużych grupach (po ok. 20-100 osobników), w obrębie których tworzą pary. Przy wodopojach można spotkać na raz nawet do kilkunastu tysięcy osobników. Żerują głównie rano i wieczorem, szukając pokarmu w trawie, w ciągu dnia chronią się w cieniu. Jest to gatunek wędrowny – ptaki potrafią przebyć duże odległości w poszukiwaniu pożywienia. Są ruchliwe i hałaśliwe, tak jak ptaki wróblowe posiadają swoją pieśń, która potrafi trwać do kilku minut.

 

Pokarm:

Głównym składnikiem diety papużek są nasiona traw i ziół, zielenina, rzadziej owoce. W warunkach hodowlanych, oprócz odpowiednio dobranej mieszanki ziaren należy zapewnić im dostęp do warzyw i owoców.

 

Rozmnażanie:

Papużki faliste dobierają się w pary. Zakładają gniazda najczęściej w dziuplach drzew (przeważnie eukaliptusowych), rzadziej w opuszczonych termitierach lub leżących na ziemi kłodach. Lęgi występują zwykle dwa razy do roku. Samica składa od 4 do 8 białych jaj, które wysiaduje przez ok. 18 dni. Przez cały ten okres jest karmiona przez samca, który znosi jedzenie do miejsca gniazdowania. Po wykluciu młode są nagie i ślepe. Pełne upierzenie uzyskują po ok. 4-5 tygodniach, wtedy też zaczynają opuszczać gniazdo. Jeszcze przez jakiś czas są dokarmiane przez rodziców, dopóki nie będą w stanie samodzielnie pobierać pokarmu. Dojrzałość płciową i dorosłe upierzenie uzyskują w wieku 3-6 miesięcy, jednak do rozrodu zdolne są dopiero po pierwszym roku życia.

 

Długość życia:

Ok. 8 lat na wolności, w niewoli nawet do 15 lat.

Papużka falista nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).