Azja

Mundżak Chiński

Pochodzenie: Azja

(Muntiacus reevesi)

 

Występowanie:

Chiny, Laos, Tajwan i Wietnam.

Gatunek ssaka parzystokopytnego, jeden z najmniejszych przedstawicieli rodziny jeleniowatych.

 

Wygląd:

Mundżaki chińskie osiągają długość ciała do 95 cm i masę od 10-18 kg. Dorosłe samce posiadają niewielkie, słabo rozgałęzione poroże długości do 20 cm oraz silnie rozwinięte górne kły.

 

Ciekawostki:

Podczas okresu godowego samce toczą walki wydając przy tym odgłosy podobne do szczekania i z tego powodu mundżaki nazywane też są szczekającymi jeleniami. Gatunek terytorialny i  roślinożerny. Samica rodzi zwykle jedno, rzadziej dwa młode, które przebywają z nią do około 6 miesięcy. Dorosłe osobniki, poza okresem godowym, prowadzą samotniczy tryb życia.