Ameryka Południowa

Mara Patagońska

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Dolichotis patagonum – gatunek gryzonia z rodziny marowatych.

 

Występowanie:

Występuje na stepach południowej części Ameryki Południowej.

 

Wygląd:

W kłębie mierzy do 45 cm, może ważyć do 11 kg. Ma długie, zakończone kopytkowatymi pazurami nogi. Uszy zwierzęcia są wysokie i spiczaste. Mara cechuje się inochodem – specyficznym rodzajem chodu, spotykanym u niektórych ssaków, np. koni, polegającym na jednoczesnym poruszaniu nóg tej samej strony ciała. Sierść zwierzęcia ma kolor brunatny.

 

Pożywienie:

Odżywia się zielonymi częściami roślin, nasionami akacji i kaktusami.

 

Ciekawostki:

Żyje 15 lat. Ciąża trwa 3 miesiące, młode po dwóch godzinach od porodu potrafią się samodzielnie poruszać (biegać, skakać). Mary patagońskie są monogamiczne, łączą się w pary na całe życie.