Azja

Makak Japoński

Pochodzenie: Azja

(Macaca fuscata)

 

Występowanie:

Japonia. Zamieszkuje lasy, zarówno podzwrotnikowe (wiecznie zielone, tropikalne) jak i subalpejskie (w głównej mierze pokryte śniegiem).

 

Morfologia:

Średniej wielkości małpa wąskonosa – samce dorastają do 65 cm długości ciała i 18 kg wagi, samiczki są nieco mniejsze – do 60 cm długości i 14 kg wagi. Futro barwy brązowawej, nieowłosiona część twarzowa czerwona. Wraz ze spadkiem temperatury sierść makaków staje się grubsza, dzięki czemu są one w stanie przetrwać mrozy nawet do -20 stopni Celsjusza. Ogon krótki (do 12 cm), na pośladkach wyraźnie zaznaczone modzele siedzeniowe.

 

Tryb życia i zachowanie:

Zwierzę stadne – tworzy grupy liczące po 20-30 osobników, w których panuje ścisła hierarchia, a najwyższy rangą jest dominujący samiec. Makaki prowadzą dzienny tryb życia, w nocy zaś śpią na gałęziach drzew. W okresach spadku temperatury zbijają się w ciasne grupki i wygrzewają w słońcu na południowych stokach gór. Małpy te doskonale pływają, lubią też kąpiele w gorących źródłach, zwłaszcza zimą. Są to zwierzęta inteligentne, o ogromnej zdolności uczenia się. Bardzo lubią się bawić, nawet w śniegu – potrafią lepić śnieżki, a nawet utoczyć duże kule śniegowe, którymi potem rzucają.

 

Pokarm:

Wszystkożerne. Głównie żywią się z owocami, orzechami, liśćmi drzew i krzewów, owadami i ich larwami, jajami ptaków oraz małymi kręgowcami. Dietę uzupełniają korą drzew i pąkami. Jeśli ich pokarm jest zabrudzony ziemią, makaki myją go w wodzie. W okresie spadku temperatur zaczynają pobierać więcej pokarmu, żeby w trakcie zimy móc korzystać z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej.

 

Rozmnażanie:

Do kopulacji dochodzi między październikiem a marcem. Po ciąży trwającej 170-180 dni samica rodzi jedno młode, które nosi przy sobie – początkowo pod brzuchem, w późniejszym okresie na plecach. Po ok. 20 dniach maluchy zaczynają powoli raczkować w pobliżu mamy. Mleko stanowi główny składnik ich diety przez ok. pół roku, później stopniowo coraz większy udział ma pokarm stały, a 18 miesiącach są już całkowicie odstawione od piersi. Dojrzałość płciową osiągają w wieku ok. 4 lat – w tym okresie młode samce zwykle opuszczają stado, samiczki najczęściej pozostają przy matce.

 

Długość życia:

do 25 lat w niewoli, na wolności sporo krócej.

 

Ochrona:

Makak japoński nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).

 

Ciekawostki:

Ponieważ kod genetyczny makaków jest bardzo zbliżony do ludzkiego, są one powszechnie wykorzystywane w laboratoriach do testowania leków i szczepionek.