Afryka

Krokodyl Nilowy

Pochodzenie: Afryka

(Crocodylus niloticus)

 

Występowanie: 

Afryka na południe od Sahary, Madagaskar. Związany ze środowiskiem wód słodkich – zasiedla okolice rzek, jezior i tereny bagniste.

 

Morfologia:

Jest to drugi co do wielkości przedstawiciel rodziny krokodylowatych i największy krokodyl Afryki. Standardowo osiąga długość do 5 metrów (samce rosną większe) i wagę do 550 kg. Grzbiet barwy zielono-brązowej, z ciemnymi plamkami i 4-6 rzędami rogowych tarczek; brzuch jasny, żółtawy. Pysk zwężający się ku przodowi zawiera 64-68 zębów różnej wielkości, które krokodyl wymienia nawet kilkadziesiąt razy w ciągu swojego życia. Oczy zielone lub żółtozielone, z pionowymi źrenicami. Ogon na końcu jest spłaszczony bocznie.

 

Tryb życia i zachowanie:

Prowadzi wodno-lądowy tryb życia. Zwykle na brzegu spotykany jest w ciągu dnia, kiedy wygrzewa się na słońcu, pod wieczór schodzi do wody. Żeruje przede wszystkim w nocy, choć nie jest to regułą, ponieważ jego aktywność dobowa uzależniona jest od dostępności pokarmu. Najczęściej poluje z wody, urządzając zasadzki na zwierzęta przychodzące do wodopoju. Mniejsze ofiary połyka w całości, większe najpierw wciąga pod wodę, po czym rozszarpuje energicznymi ruchami lub odrywa kawałki obracając się szybko wokół własnej osi. Najedzony krokodyl, w zależności od wielkości posiłku, przez kolejnych dni/tygodni trawi pokarm – w tym okresie nie jest niebezpieczny dla otoczenia. Potrafi przeżyć bez jedzenia nawet kilka miesięcy. Doskonale pływa, jego siłą napędową są ruchy ogona.

 

Pokarm:

Dieta zależy od wielkości krokodyla. Świeżo wyklute osobniki żywią się stawonogami, z czasem wzbogacając dietę o małe ryby, skorupiaki, mięczaki. Dorosłe polują na szeroką gamę zwierzyny – od dużych ryb, poprzez inne gady (w tym mniejsze osobniki własnego gatunku), ptaki i ssaki różnej wielkości (nawet tak duże jak antylopy czy bawoły). Nie gardzą też padliną. Połykają również kamienie, które ułatwiają im rozdrabnianie pokarmu w żołądku oraz pełnią rolę balastu.

 

Rozmnażanie:

Krokodyle nilowe są poligamiczne, co oznacza, że samiec stara się kopulować z jak największą ilością samic na swoim terytorium. Stara się jednak utrzymać je tylko dla siebie, odpędzając inne samce. Do kopulacji dochodzi najczęściej w wodzie. Mniej więcej po miesiącu od stosunku samice wykopują gniazda w ziemi, w pobliżu wody, do których składają 25-80 jaj (najczęściej ok. 50) i przysypują je piaskiem. Inkubacja trwa ok. 60-90 dni, w tym czasie samica pilnuje gniazda, przez cały okres nie pobierając pokarmu. Płeć młodych zależy od temperatury, w jakiej przebywają jaja – samice powstają w zarówno niskich, jak i wysokich temperaturach, samce zaś w pośrednich. Po wykluciu matka przeprowadza lub przenosi młode w pysku do wody. Po kilku miesiącach maluchy usamodzielniają się, a dojrzałość płciową osiągają w zależności bardziej od długości ciała niż wieku (najczęściej po dorośnięciu do ok. 2 m u samic, a 3 m u samców).

 

Długość życia:

70 – 100 lat

 

Ochrona:

Krokodyl nilowy nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).

 

Ciekawostki:

Krokodyle odławiane są dla mięsa i skór. Są też tępione przez miejscowych jako zwierzę groźne dla człowieka. Mimo tego populacja tych zwierząt w naturze jest stabilna.
Krokodyl nilowy może wstrzymać oddech pod wodą nawet na ponad 45 minut.