Australia

Kakadu Różowa

Pochodzenie: Australia

(Eolophus roseicapilla)

 

Występowanie:

Australia

 

Wygląd:

Kakadu różowa to papuga o delikatnych barwach. Wierzch ciała ma popielaty, nieco ciemniejsze ogon i skrzydła, spód ciała natomiast intensywnie różowy (tej barwie zawdzięcza swoją nazwę). Na białej głowie sterczy tej samej barwy czub, który ptak może stroszyć. Ptaki te dorastają do około 34-38 cm długości, a ważą około 300-400 g.

 

Środowisko naturalne:

W naturze kakadu różowa żyje w całej niemal Australii, prócz najbardziej wilgotnych północnych wybrzeży. Preferuje otwarte przestrzenie, porośnięte nielicznymi drzewami, najchętniej w pobliży zbiorników wodnych. Nie stroni również od człowieka i chętnie odwiedza pola, ogrody, itp.

 

Długość życia:

Średnia długość życia kakadu różowej wynosi około 40 lat.

 

Pożywienie:

W naturze ptaki te chętnie jedzą owoce, owady i ich larwy. Chętnie obgryzają młode gałązki drzew owocowych.

 

Zachowanie:

Kakadu różowe są bardzo towarzyskie. W naturze żyją w ogromnych stadach, a w pary łączą się na całe życie i tylko śmierć może je rozłączyć. To niezwykle ruchliwe i ciekawskie ptaki, o całkiem donośnym głosie. Jak wszystkie duże papugi, kakadu różowe przywiązują się do człowieka, którego obdarzą zaufaniem. Należy poświęcać im dużo czasu i zapewnić rozmaite zabawki, by się nie nudziły. Są świetnymi naśladowcami dźwięków, w tym ludzkiej mowy.