Jak Zwyczajny – ZOO Safari w Borysewie

Jak Zwyczajny

Występowanie:

Występuje w Tybecie, Indiach i Chinach, gdzie żyje zarówno w stanie dzikim, jak i udomowionym.

 

Morfologia:

Gatunek dużego ssaka z rodziny wołowatych (Bovidae), rzędu parzystokopytnych

Długość: do 3,3 m (do 4 m samiec)Wysokość w kłębie: do 2 m (samce); 1,6 m (samice) Ogon: 60 cm Masa ciała: do 1000 kg, samice znacznie mniejsze. Ubarwienie: sierść ciemnobrązowa do czarnej, długa, włosy okrywowe wyjątkowo długie, czasem sięgające ziemi

Pokarm:

trawy, byliny, mchy, porosty i zioła; zjada też śnieg, który dostarcza mu wody

Rozmnażanie:

ciąża trwa 250–278 dni

Długość życia:

Zwierzęta te mogą dożyć kilkudziesięciu lat.

Ciekawostki:

Udomowione Jaki są zwierzętami jucznymi, poza tym dają mleko i wełnę. Jaki zwyczajne są przeżuwaczami, żyją samotnie lub w niewielkich stadach, w stanie dzikim na wysokościach od 4 do 6 tys. m n.p.m. Stada zazwyczaj składają się z samic z młodymi. Samce dołączają do nich w okresie rui. Stare samce żyją oddzielnie. Samice opiekują się potomstwem przez rok. Potomstwo pełną dorosłość osiąga po 6-8 latach. Zwierzęta mogą dożyć kilkudziesięciu lat. Znoszą niekorzystne warunki otoczenia, takie jak: niedobór paszy na wysoczyznach górskich, niedostatek tlenu i niskie temperatury – średnia wynosi tam ok. 0 °C, zimą temperatury spadają niekiedy nawet do –50 °C.