Europa

Foka Szara

Pochodzenie: Europa

Foka – DAWID

 

Występowanie:

Ocean Atlantycki, Bałtyk.

 

Wygląd:

Długość ciała 1,6 – 3,3 m, waga 100-310 kg. Samce są znacznie większe od samic. Sierść jest szara, jaśniejsza na brzuchu, ciemniejsza na grzbiecie. W różnych miejscach ciała występują ciemne plamy. Starsze osobniki stają się niemal czarne.

 

Środowisko naturalne:

Tereny przybrzeżne.

 

Pożywienie:

Dorosła foka zjada około 5 kg ryb dziennie. Poza rybami zjadają także ośmiornice i skorupiaki. W poszukiwaniu pokarmu potrafią nurkować do 70 m w głąb morza.

 

Zachowanie:

Foki szare prowadzą osiadły tryb życia, zazwyczaj bytują w okolicy lądu najchętniej na terenach niedostępnych dla ludzi, na pełne morze wyruszają jedynie w poszukiwaniu pokarmu. Młode osobniki pozostają pod opieką matki przez około 3 tygodnie po czym wyruszają w wędrówkę. Samotnie poruszają się na odległości przekraczające nawet 1000 km. Z czasem przyłączają się do napotkanego stada i w nim spędzają resztę życia.

 

Ciekawostki:

Mleko foki zawiera bardzo dużo tłuszczu – do 50% co pozwala młodym przybierać na wadze nawet do 2 kilogramów dziennie. Polska od wielu lat aktywnie uczestniczy w programie ratowania fok w Bałtyku. Co roku w Sowińskim Parku Narodowym wypuszczane są młode urodzone w fokarium na Helu, a od niedawna także te z ogrodów zoologicznych.