Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Żółw żabuti leśny

 

ŻÓŁW ŻABUTI LEŚNY
Geohelone carbonaria

Występowanie: Ameryka Południowa, od północnej Brazylii, aż po północną Argentynę i Boliwię. Na Wyspach karaibskich
wprowadzony w celach konsumpcyjnych.

Wygląd: Średnie wymiary samca to 40-45 cm, samice są zwykle nieco mniejsze,ale znaleziono również osobniki powyżej 55 cm.Pancerz prawie równomiernie czarny z żółtozłocistym lub pomarańczowymi plamkami układających się w kształcie aureoli. Głowa ciemna, cytrynowożółta lub czerwono cętkowana, nogi pokryte cynobrowoczerwonymi i rubinowoczerwonymi łuskami. Nie wyróżnia się podgatunków a jedynie formy różniące się ubarwieniem i gabarytami. Pancerz dzielimy na dwie części plastron i karapaks.

Środowisko naturalne: Jedni badacze (Walker) uważają, że żabuti najczęściej wystepuje na pastwiskach i w suchszych częściach lasów. Inni jak Leger i Moscovits idealny habitat określają jako wilgotne miejsca lasów tropikalnych (tam tak naprawdę występują).

Pożywienie: W naturze zjadają zioła, opadłe owoce, kwiaty, zwierzęta bezkręgowe,padlina, odchody zwierząt, przede wszystkim larwy owadów.
Zachowanie: Dożywają 80 lat. Samica składa od 5 do 15 owalnych jaj mających niecały centymetr. Wbrew stereotypom ten żółw jest niezwykle ruchliwy i ciekawski