Watussi zdjęcia

Ankole-Watusi

Pochodzenie: Rasa bydła pochodząca ze wschodniej Afryki.

Wygląd: Jest to bydło średniej wielkości. Masa ciała wynosi 550-730kg dla byków i 430-540kg dla krów. Cechą charakterystyczną są ogromne, grube rogi występujące u obu płci. Osiągają one długość do 160 cm, a rozpiętość może sięgać nawet 240cm. Duże, obwisłe podgardle jak reszta ciała ma czerwonawą barwę. Niektóre osobniki mogą mieć białawe, nieregularne plamy.

Ciekawostki: Dzięki niskim wymaganiom środowiskowym, bydło to może być z powodzeniem hodowane w wielu ubogich rejonach. Obecnie prócz Afryki, utrzymywane są w Europie, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Australii. Rasę tą wykorzystuje się przede wszystkim mlecznie.

W Księdze Rekordów Guinessa znalazły się byk i krowa, posiadające największy obwód rogu. Dla samca wyniósł on 103,5cm, dla samicy 95cm w najszerszym miejscu. Mimo iż produkcja mleka jest niska, rasa ta nazywana jest „Bydłem Królów” i faktycznie liczebność stada stanowiło o statusie człowieka w wielu plemionach w Afryce, a osobniki o najbardziej imponujących rogach, stanowiły częste podarunki dla królów.