Australia

Kangur Rudy

Pochodzenie: Australia

Występowanie:

Australia.

 

Wygląd:

Samiec dorasta do 1,4 m (z ogonem 2,4 m), samica mniejsza. Średnia waga to około 90 kg u samców i 35 kg u samic. Obok kangurów olbrzymich i szarych są to największe obecnie żyjące torbacze na świecie. Okrywa włosowa jest ruda lub rudo-szara, kończyny nieco jaśniejsze. Na brzuchu samic znajduje się charakterystyczny fałd skóry – tzw. torba, w której pierwsze miesiące życia spędza noworodek.

 

Środowisko naturalne:

Tereny otwarte, równinne, z rzadko rosnącymi drzewami.

 

Pożywienie:

Typowy roślinożerca. Podstawą diety są trawy i rośliny łąkowe.

 

Zachowanie:

Żyje w wielkich stadach liczących nawet 1500 osobników. Większość dnia spędza pasąc się na łąkach. Aktywny głównie nocą i o zmierzchu, dzień poświęca na odpoczynek. Prowadzi raczej osiadły tryb życia, do dalszych wędrówek przystępuje tylko w momencie drastycznych zmian środowiska.

 

Ciekawostki:

Ciąża u kangura trwa nieco ponad miesiąc. Noworodek w chwili narodzin waży niecały 1 gram. Przemieszcza się on następnie do torby gdzie pozostaje przez kolejne 235 dni przyssany do matki.