Australia

Kakadu Źółtoczuba

Pochodzenie: Australia

(Cacatua galerita)

 

Występowanie:

Wschodnia i północna Australia, Tasmania, Melanezja i Nowa Gwina.

 

Wygląd:

Upierzenie białe, jedynie na czubku głowy jaskrawożółte pióra tworzące czub.

Na policzku delikatny, żółtawy nalot. Oczy i mocny zakrzywiony dziób czarne. Długość ciała 45-51 cm, waga: 820-970 g.

 

Zachowanie:

Hałaśliwa, może tworzyć pary, małe lub duże stada, nocujące w stałym miejscu. Prowadzi dzienny tryb życia. Długość życia do ponad 50 lat.

 

Środowisko życia:

Występuje na sawannie, w nizinnych lasach i na obszarach półotwartych do wysokości 1500 m n.p.m., pojawia się również na terenach miejskich.

 

Zachowanie:

W sezonie lęgowym pary ptaków oddzielają się od stada. Gniazdują w pionowych szczelinach eukaliptusów, zazwyczaj w pobliżu wody.

W okresie lęgowym samica składa 2-3 jaja, które następnie wysiaduje przez ok. 30 dni. Większość stada żeruje na ziemi, a w tym czasie kilka osobników obserwuje otoczenie z pobliskich drzew i w razie zagrożenia ostrzega ochrypłym głosem.

 

Pożywienie:

Zjada nasiona, korzonki, pąki roślin, orzechy, owady.