Ameryka Północna

Kaczka Karolinka

Pochodzenie: Ameryka Północna

(Aix sponsa)

 

Występowanie:

Ameryka Północna

 

Wygląd:

To kaczka z grupy piżmówek. Samiec jest bardzo kolorowy. Wierzch głowy i czub ma metalicznie zielony z dwiema białymi pręgami, dolną część głowy ma niebiesko-purpurową, policzki oraz podgardle są białe, pierś jest purpurowa nakrapiana białymi plamkami. Wierzch ciała błękitno-brązowo-zielony. Boki i spód białawe. Samica jest ubarwiona na brązowo z jasnymi i kolorowymi plamami. Wokół oczu charakterystyczne jasne okulary.

 

Pożywienie:

Nasiona, owoce, orzechy, jagody, kasztany i żołędzie.

 

Rozmnażanie:

Gniazda zakłada w dziuplach drzew do wysokości 20 m nad ziemią.

 

Status ochrony:

Karolinka nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).

 

Ciekawostki: 

Kasztany i żołędzie, które zjada są rozcierane przez bardzo silny żołądek mięśniowy.