(Bos taurus)
Rasa bydła domowego, hodowana głównie dla mleka w Afryce wschodniej (przede wszystkim Rwanda i Uganda) na stepach i sawannach.
Cechą charakterystyczną Watussi są ogromne rogi, o długości do 1,6 m i obwodzie do 50 cm, występujące u obu płci. Wysokość w kłębie do 1,7 m, waga do 800 kg, przy czym samce są większe od samic. Umaszczenie czerwonawe, czasem z białymi plamami. Na podgardlu posiadają duży fałd skórny.
Tryb życia i zachowanie: Zwierzę stadne. Rasa ta jest niezwykle odporna na wysokie temperatury, a także świetnie radzi sobie przy słabym dostępie do wody. Wbrew pozorom Watussi należy do zwierząt o łagodnym usposobieniu.
Trawożerne. W Afryce żywią się głównie trawą stepową – dzięki niskim wymaganiom środowiskowym, bydło to może być z powodzeniem hodowane w ubogich rejonach.
Ciąża trwa od 280 do 290 dni. Rodzi się zazwyczaj jedno młode (rzadko bliźniaki).
ok. 20 lat
Jako bydło domowe nie jest przypisane do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.
Watussi hodowane są od pokoleń przez plemiona Tutsi (od których pochodzi ich nazwa) – służą tam przede wszystkim jako środek płatniczy, a ilość posiadanego bydła jest wyznacznikiem bogactwa właściciela.
Mleko tych zwierząt uważane jest za cenne źródło energii – spożywa się je po wymieszaniu z małą ilością krwi, pobranej od żywego bydła.