Ameryka Południowa

Ara Ararauna

Pochodzenie: Ameryka Południowa

Zwana pod innymi nazwami – Ararauna zwyczajna lub Ara niebieskoskrzydła

 

Występowanie:

Zamieszkują Amerykę południową. Od Panamy do południowej Brazylii.

 

Środowisko naturalne:

Ich środowisko to tropikalne lasy deszczowe.

 

Wygląd:

Długość ciała 76-90 cm, waga 900- 1500 g., rozpiętość skrzydeł 35-50 cm. Ary to gatunek posiadający wiele odmian barwnych. Dla przykładu Ara hiacyntowa, szafirowa czy zielona.

Jest to jedna z największych papug. Ma niezwykłe niebiesko żółte umaszczenie, a boki jej głowy pokryte są białą skórą poprzecinaną czarnymi prążkami. Charakterystyczny zakrzywiony dziób, służy również do wspinania się po drzewach.

 

Pożywienie:

Ary z łatwością pokonuje nawet najtwardsze orzechy. Żywią się głównie owocami, nasionami, orzechami. Zjada około 20 gat. roślin z czego część jest trująca dla innych zwierząt.

 

Zachowanie:

Zaliczana do papug właściwych odznacza się dużą inteligencją. Ary to „ptaki mówiące”.

Samica wysiaduje 2-3 jaja. Inkubacja trwa 28 dni. Często parują się na całe życie, czasem tworzą grupy (powyżej 25 osobników).

Są to przyjazne i towarzyskie ptaki, ale potrafią być agresywne i dotkliwie zaatakować intruza.

Dożywają nawet 100 lat (średnio 60).

 

Ciekawostki:

Dla papug jak i większości ptaków pokarm jak nasiona kawy, czekolada oraz avokado są toksyczne.