Afryka

Żuraw Koroniasty

Pochodzenie: Afryka

(Balearica regulorum)– koronnik szary

 

Występowanie:

Afryka, na południe od Sahary. Zwykle spotykany na suchych sawannach, w okresie lęgowym przemieszcza się w bardziej wilgotne miejsca – mokradła, wybrzeża rzek, otwarte lasy aluwialne, płytko zalane obszary trawiaste, tereny bagniste.

 

Morfologia:

Jest to ptak z rodziny żurawi. Dorasta do 100 cm wysokości, rozpiętość skrzydeł do 2 metrów, waga ok. 3,5 kg. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie w głównej mierze szaro-perłowe, czoło czarne, skrzydła wielokolorowe – od tułowia białe, przechodzące przez złotawy do brązowego na końcach, sterówki czarne. Na głowie posiada charakterystyczną, złotawą „koronę” z piór. Policzki są białe, nieopierzone, a na podgardlu występuje czerwony fałd skórny.

 

Tryb życia i zachowanie:

Żurawie koroniaste są monogamiczne, tworzą pary na całe życie. Nawet poza okresem lęgowym dbają o siebie, czyszcząc sobie nawzajem pióra. Komunikują się za pomocą miękkich, trąbiących dźwięków. Spotyka się je często podążające za bydłem, które wypłasza owady z traw. Koronniki szare chętnie przesiadują na drzewach, co jest nietypowe dla żurawi – umożliwia im to długi, tylny palec.

 

Pokarm:

Wszystkożerne. Zjadają nasiona, pędy roślin, owady, drobne bezkręgowce, jaszczurki, żaby. Często podkradają również kukurydzę z upraw, wydziobując ją wprost z kolby.
Rozmnażanie: We wschodniej Afryce gniazdują cały rok, zaś w suchszej, południowej części Afryki nasilenie lęgów zwiększa się w porze deszczowej. Gniazdo utworzone jest z  roślin, w głównej mierze traw i umiejscowione w wysokiej roślinności lub sporadycznie na drzewach. Samica składa zazwyczaj od 2 do 5 jaj, wysiadywanie ich natomiast jest zadaniem obojga rodziców. Po 28-30 dniach wykluwają się jasnopłowe pisklęta, które już w drugim dniu życia opuszczają gniazdo i podążają za rodzicami. W pełni opierzone są dopiero po 56–100 dniach, a szatę dorosłą uzyskują po ukończeniu roku. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3 lat.

 

Długość życia:

do 25 lat

 

Ochrona:

Koronnik szary jest zagrożony wyginięciem – posiada status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

 

Ciekawostki:

Ptak ten jest symbolem Ugandy – jego wizerunek znajduje się na fladze i w godle tego kraju.