Afryka

Zebra Grevy’ego

Pochodzenie: Afryka

Grevy’s zebra Equus grevyi

 

Występowanie:

Północna Kenia, Erytrea, Etiopia, Somalia

 

Wygląd:

Największa ze wszystkich zebr i ogólnie dzikich koniowatych. Osiąga wysokość w kłębie 1,6m oraz długość 2,75m. Długi ogon osiąga długość do 75cm. Średnia waga wynosi 350-450kg. Spośród innych zebr wyróżnia ją prymitywny, nieco „mułopodobny” wygląd – duża głowa, bardzo duże , zaokrąglone uszy, krótka i masywna szyja. Młode rodzą się z brązowymi paskami, które z wiekiem ciemnieją.

 

Środowisko naturalne:

Rozlegle, suche sawanny z niewielkimi zagajnikami.

 

Pożywienie:

Roślinożerca, głównie trawy, zioła i liście

 

Zachowanie:

W przeciwieństwie do innych zebr, nie żyje w haremach. Samice i ich młode tworzą niewielkie grupy, które mogą łączyć się między sobą. Samce są samotnikami. Wyznaczają rozległe terytoria, których bronią przed innymi ogierami, zwłaszcza w obecności samic. Zdecydowanie mniej zależna od wody niż dwa pozostałe gatunki zebr.

 

Ciekawostki:

Nazwa gatunku nawiązuje do francuskiego prezydenta Julesa Grévy’ego, który w 1882 roku otrzymał w darze od ówczesnego rządu Abisynii jednego osobnika zebry. Jest to gatunek silnie zagrożony. Podczas gdy w latach 70. XX wieku oceniano jego liczebność na 15 000 sztuk, obecnie jest ich zaledwie około 2500. W hodowli znajduje się dodatkowo około 600 osobników.