Europa

Węgierskie Bydło Stepowe

Pochodzenie: Europa

(Bos taurus)

 

Występowanie:

Węgierska ogólnoużytkowa rasa bydła domowego, obecnie zanikająca. Występuje na Węgrzech, we Włoszech i na Ukrainie. Hodowana na stepach.

 

Morfologia:

Osiągają wysokość do 150 cm w kłębie (byki są większe) i masę ok. 450–550 kg u krów, 800–900 kg u byków. Zarówno samce jak i samice posiadają długie, lirowate rogi oraz fałd skórny w okolicach szyi. Umaszczenie szare, w różnych odcieniach (od srebrzysto-siwej do popielatoszarej), u byków dodatkowo głowa, szyja, i górna część uda są ciemniejsze.

 

Tryb życia i zachowanie:

U bydła podstawową jednostką socjalną, poza okresem rui, jest grupa rodzinna tworzona przez kilka lub kilkanaście spokrewnionych ze sobą krów z cielętami, prowadzonych przez krowę alfa przewodzącą grupie. Szare bydło węgierskie jest wyjątkowo spokojne i niezmiernie odporne na zmienne warunki środowiska oraz na wiele chorób i przypadłości, które nękają nowoczesne rasy i mieszańce bydła.

 

Pokarm:

Należą do zwierząt trawożernych, ale zjadają także rośliny, którymi gardzą inne rasy bydła- krzewy, małe drzewka, chwasty, a nawet turzyce i wrzosy, które wygrzebują spod śniegu.
Rozmnażanie: Ciąża u krów ok 9 miesięcy. Rodzi zwykle jedno młode, zwykle barwy rudo-żółtej.

 

Długość życia:

do 20 lat

 

Ochrona:

Mimo, że Węgierskie siwe bydło stepowe jest rasą zanikającą, to jako bydło domowe nie jest przypisane do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.