Ameryka Południowa

Uistiti Białoucha

Pochodzenie: Ameryka Południowa

(Callithrix jacchus)

 

Występowanie: 

Lasy tropikalne i subtropikalne, Brazylia, Ameryka Południowa.

 

Wygląd: 

Cechą charakterystyczną gatunku są białe, ułożone w wachlarz kępki włosów na uszach i biała plama na czole. Ma gęste futro i niechwytny, puszysty ogon. Na ogonie i całym ciele ma ciemne pręgi. Mierzy od 20 do 25 cm, waży maksymalnie do 450 gram.

 

Zachowanie: 

Aktywna w ciągu dnia, głównie rankiem i późnym popołudniem. Bardzo ruchliwa, skacze po drzewach. Porusza się na sposób wiewiórek. Wędruje w grupach rodzinnych złożonych z 3-12 osobników o różnej strukturze socjalnej. W nocy śpi na drzewach. Zdobycz zabija ugryzieniem w głowę.

 

Pożywienie: 

Różne części roślin, głównie owoce, żywice oraz owady, pająki, małe ptaki, jaja.

 

Rozmnażanie: 

Ciąża trwa 148 dni. Samica rodzi zwykle 1, rzadko 2 młode. Karmi je przez 2 miesiące. Samiec bierze udział w transporcie młodych. Młode samice dojrzewają płciowo po 1 roku, samce po 2 latach. Żyją do 10 lat.

 

Status ochrony: 

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.