Australia

Rozella Blada

Pochodzenie: Australia

(Platycercus adscitus)

 

Występowanie:

Wschodnia Australia. Pochodzi z Nowej Południowej Walii, z czasem rozprzestrzeniła się na cały wschód, aż po półwysep York. Zasiedla sawanny, obrzeża lasów, łąki, a także okolice siedlisk ludzkich – pola uprawne, parki, ogrody.

 

Morfologia:

Dorasta do 33 cm długości. Posiada charakterystyczne upierzenie, w którym dominują barwy niebieska, żółta i czarna, pióra podogonowe zaś są pomarańczowo-czerwone. Swoją nazwę zawdzięcza blademu ubarwieniu policzków i podgardla, często rozszerzającemu się na całą część twarzową głowy. Dymorfizm płciowy u tego gatunku jest bardzo nieznaczny – samiczki mają mniejszą głowę, są nieco bardziej wysmukłe, nieco mniej intensywnie ubarwione i posiadają biały pasek tuż pod skrzydłami, nieobecny u samców.

 

Tryb życia i zachowanie:

Towarzyski ptak. Żyje w parach, poza okresem lęgowym tworząc większe, często wielogatunkowe stada. W okresie rozrodczym jednak, rozelle stają się agresywne. Żerują głównie na ziemi, w pobliżu zbiorników wodnych.  Są zwinnymi lotnikami, ale również bardzo lubią kąpać się w płytkiej wodzie. Jest to gatunek odporny na ciężkie i zmienne warunki atmosferyczne, dość łatwy w hodowli.

 

Pokarm:

Głównym składnikiem diety tych ptaków są nasiona traw i krzewów. Zjadają również młode pędy roślin, orzechy, owoce. Ze względu na zamiłowanie do zboża, uważane są przez rolników za szkodniki – duże stado potrafi zdewastować całe pole uprawne.

 

Rozmnażanie:

Rozelle są monogamiczne. Zakładają gniazda w dziuplach drzew (przeważnie eukaliptusowych), zwykle na dużych wysokościach. Dwa razy do roku samica składa 3-6 jaj, które wysiaduje ok. 24 dni. W tym czasie samiec dokarmia partnerkę, znosząc do dziupli różne smakołyki. Już po 5 tygodniach od wyklucia maluchy zaczynają opuszczać gniazdo, zostają jednak dalej pod opieką rodziców, jeszcze przez ok. miesiąc. Początkowo mają stonowane ubarwienie, z charakterystyczną, oliwkowo-czarną głową i pojedynczymi, czerwonawymi piórkami na karku.  Dorosłe upierzenie zyskują w wieku 16 miesięcy, a dojrzałość płciową osiągają, gdy skończą 2-3 lata.

 

Długość życia:

do 15 lat

 

Ochrona: 

Rozella blada nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).