Europa

Owca Quessant

Pochodzenie: Europa

(Ovis aries)

 

Występowanie:

Początkowo zamieszkiwała endemicznie wyspę Ouessant w Bretanii (Francja). Obecnie spotykana na całym świecie.

 

Morfologia:

Jest to najmniejsza owca świata. Samice dorastają do 46 cm wysokości i 16 kg wagi, samce mogą być nieco większe (do 49 cm i 20 kg). Wełna zawsze w jednolitym kolorze – czarna, brązowa lub biała. Barany posiadają rogi, które zawijają się wokół uszu.

 

Tryb życia i zachowanie:

Zwierzę stadne. Tworzy luźne grupy, zbijające się w ciasne stadko w sytuacji zagrożenia. Bardzo mało wymagająca, odporna na trudne warunki klimatyczne.

 

Pokarm:

Trawożerna.

 

Rozmnażanie:

Do rozrodu przystępują raz w roku, jesienią. Okres godowy rozpoczyna się we wrześniu, trwa zwykle do listopada – w tym czasie jeden samiec zapładnia kilka do kilkunastu samic. Po 145-150 dniach rodzi się tylko jedno młode.

 

Długość życia:

ok. 12 lat

 

Ochrona:

Jako rasa Owcy domowej nie jest przypisana do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

 

Ciekawostki:

Ta rasa owiec doskonale nadaje się na „ekologiczną kosiarkę” – trzy owce wystarczą do „skoszenia” 25 arów ziemi. Doskonale radzą sobie także na stromych terenach, a ze względu na małe rozmiary nadają się również do utrzymywania w mieście (w Paryżu wykorzystywano je do wykaszania nasypów wzdłuż obwodnicy, parków i ogrodów w instytucjach).

W naszym zoo można podziwiać parę Owiec Ouessant – Calineczkę i Tomcia Palucha.