Australia

Łabędź Czarny

Pochodzenie: Australia

Pochodzenie:

Australia.

 

Występowanie:

Australia, Europa.

 

Rodzina:

Kaczkowate (Anatidae).

W Europie są hodowane jako ptaki ozdobne, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. Lubią przebywać na wodach stojących i wolno płynących. Występują również jako półoswojone ptaki parków. Spotykane są również na wolności w Polsce. Łabędź czarny ma w większości czarne upierzenie, z pasem białych lotek na krawędzi skrzydeł., wyraźnie widocznych w locie. Ma długą szyję i jaskrawoczerwony dziób z białym końcem. Nogi są ciemnoszare. Samiec jest nieco większy od samicy, ma dłuższy i prostszy dziób.  Żywią się głównie pędami i liśćmi roślin wodnych. Na lądzie jedzą również trawę i zioła. Podobnie jak inne blaszkodziobe łabędzie gubią podczas pierzenia wszystkie lotki jednocześnie i przez okres 5-6 tygodni nie mogą latać.