Europa

Królik Domowy

Pochodzenie: Europa

(Oryctolagus cuniculus f. domesticus)

 

Występowanie: 

Pierwotnie południowo-zachodnia Europa, północno-zachodnia Afryka.

 

Wygląd: 

Ciało pokryte brunatno-szarym futerkiem, białym od strony brzusznej. Na nogach futro staje się żółtawe. Uszy krótsze niż u zająca, ich wierzchołki są ciemne. Na wardze górnej występują liczne włosy zatokowe. Hodowle królika doprowadziły do wytworzenia ponad 100 ras różniących się mocno od siebie wyglądem i wielkością.

 

Zachowanie:  

Króliki żyją w stadach. Kopią nory pod ziemią, najczęściej na skraju lasu. Aktywne w nocy.

 

Pożywienie: 

Jest zwierzęciem roślinożernym. Latem żywi się soczystymi roślinami, zimą gałązkami drzew i krzewów, trawą oraz bulwami i korzeniami roślin, wygrzebywanymi spod ziemi.

 

Rozmnażanie: 

Samica po ciąży trwającej 28-33 dni rodzi 3-10 nagich i ślepych młodych. Wyprowadza kilka miotów w roku. Po 4-12 miesiącach młode są już dojrzałe płciowo.

 

Status ochrony: 

Jako zwierzę domowe nie jest przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN. Jego forma dzika (Królik europejski) należy do zwierząt z kategorii NT (bliskie zagrożenia) w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.