Afryka

Bawół Afrykański

Pochodzenie: Afryka

(Syncerus caffer)

 

Występowanie:

Afryka środkowa i południowa. Zamieszkują zróżnicowane tereny – od lasów równikowych po sawannę. Gatunek ten nie został nigdy udomowiony.

 

Morfologia:

Osiąga wielkość ok. 140-170 cm. w kłębie i wagę nawet do 900 kg. Parzystokopytny. Sierść brunatna, ciemnieje z wiekiem. Głowa usytuowana poniżej linii grzbietu, u obu płci zaopatrzona jest w masywne rogi, które pokrywają całą nasadę czoła. Wyróżniamy 5 podgatunków bawoła afrykańskiego – te mieszkające na sawannie zwykle są większe i cięższe od swoich leśnych kuzynów.

 

Tryb życia i zachowanie:

Tworzy stada mogące liczyć nawet do 2000 osobników, którym przewodzi zwykle stara samica. Podczas pory suchej dzielą się na mniejsze grupy. Zwierzęta te żerują nocą i w chłodniejszych porach dnia. Dobrze pływają. Są bardzo silne i agresywne. Dorosłe bawoły potrafią skutecznie bronić się przed atakiem. Zaatakowane stado zbija się w ciasną grupę, w której młode i słabe osobniki zagarniane są do środka, gdzie jest najbezpieczniej. Zwierzęta te reagują również na wołanie rannego osobnika, któremu zawsze przychodzą z odsieczą.

 

Pokarm:

Żywią się różnymi gatunkami traw. Chętnie zjadają też bulwy, liście i pędy krzewów. Potrzebują stałego dostępu do wody – dorosły osobnik potrzebuje dziennie ok 30 litrów wody.

 

Rozmnażanie:

Byki osiągają dojrzałość płciową w wieku 4,5, a krowy 3 lat. W okresie rui samce toczą walki, które często kończą się już na etapie grożenia. Ciąża trwa od 330 do 340 dni, a cielęta rodzą się tuż przed porą deszczową. Na świat przychodzi zwykle jedno młode, ważące 35-50 kg. Po osiągnięciu wieku ok 2 lat samce odchodzą, a samice pozostają w stadzie macierzystym.

 

Długość życia:

do 20 lat

 

Ochrona:

Nie jest na razie gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię NT (bliskie zagrożenia).

 

Ciekawostki:

Bawół afrykański zaliczany jest do “Wielkiej piątki”, czyli pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt Afryki. Rocznie w wyniku ataków bawołów ginie ponad 200 osób.