Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Owca Quessant

(Ovis aries)

Występowanie: Początkowo zamieszkiwała endemicznie wyspę Ouessant w Bretanii (Francja). Obecnie spotykana na całym świecie.

Morfologia: Jest to najmniejsza owca świata. Samice dorastają do 46 cm wysokości i 16 kg wagi, samce mogą być nieco większe (do 49 cm i 20 kg). Wełna zawsze w jednolitym kolorze – czarna, brązowa lub biała. Barany posiadają rogi, które zawijają się wokół uszu.

Tryb życia i zachowanie: Zwierzę stadne. Tworzy luźne grupy, zbijające się w ciasne stadko w sytuacji zagrożenia. Bardzo mało wymagająca, odporna na trudne warunki klimatyczne.

Pokarm: Trawożerna.

Rozmnażanie: Do rozrodu przystępują raz w roku, jesienią. Okres godowy rozpoczyna się we wrześniu, trwa zwykle do listopada – w tym czasie jeden samiec zapładnia kilka do kilkunastu samic. Po 145-150 dniach rodzi się tylko jedno młode.

Długość życia: ok. 12 lat

Ochrona: Jako rasa Owcy domowej nie jest przypisana do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki: Ta rasa owiec doskonale nadaje się na „ekologiczną kosiarkę” – trzy owce wystarczą do „skoszenia” 25 arów ziemi. Doskonale radzą sobie także na stromych terenach, a ze względu na małe rozmiary nadają się również do utrzymywania w mieście (w Paryżu wykorzystywano je do wykaszania nasypów wzdłuż obwodnicy, parków i ogrodów w instytucjach).

 

W naszym zoo można podziwiać parę Owiec ouessant – Calineczkę i Tomcia Palucha.