Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Królik Domowy

(Oryctolagus cuniculus f. domesticus)

Występowanie: Pierwotnie południowo-zachodnia Europa, północno-zachodnia Afryka.

Wygląd: Ciało pokryte brunatno-szarym futerkiem, białym od strony brzusznej. Na nogach futro staje się żółtawe. Uszy krótsze niż u zająca, ich wierzchołki są ciemne. Na wardze górnej występują liczne włosy zatokowe. Hodowle królika doprowadziły do wytworzenia ponad 100 ras różniących się mocno od siebie wyglądem i wielkością.

Zachowanie:  Króliki żyją w stadach. Kopią nory pod ziemią, najczęściej na skraju lasu. Aktywne w nocy.

Pożywienie: Jest zwierzęciem roślinożernym. Latem żywi się soczystymi roślinami, zimą gałązkami drzew i krzewów, trawą oraz bulwami i korzeniami roślin, wygrzebywanymi spod ziemi.

Rozmnażanie: Samica po ciąży trwającej 28-33 dni rodzi 3-10 nagich i ślepych młodych. Wyprowadza kilka miotów w roku. Po 4-12 miesiącach młode są już dojrzałe płciowo.

Status ochrony: Jako zwierzę domowe nie jest przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN. Jego forma dzika (Królik europejski) należy do zwierząt z kategorii NT (bliskie zagrożenia) w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.