Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Bawoły Wodne

 

Bawół w ZOO

(Bubalus bubalis)

Inaczej: bawół domowy – udomowiona forma bawoła indyjskiego.

Występowanie: Pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Obecnie hodowany przede wszystkim w Indiach, Pakistanie i Chinach, ale występuje także na innych kontynentach (w Europie głównie we Włoszech).
Morfologia: Wysokość w kłębie od 170 do 190 cm. Masa ciała 400-900 kg, (dzikie bawoły są cięższe - osiągają masę 700–1200 kg). Budowa ciała krępa i masywna. Ciało pokryte rzadkimi, sztywnymi włosami, które nie dają żadnej osłony cieplnej, koloru szaro-czarnego. Rogi szerokie i płaskie, skierowane bocznie do tyłu w kształcie sierpa, końcami skierowane do góry. Bardzo szerokie i znacznie rozstawione racice są ważnym przystosowaniem do na bagniskach, mokradłach i przybrzeżnych płyciznach.
Tryb życia i zachowanie: Bawoły wodne najchętniej przebywają w miejscach zacienionych i częściowo nawodnionych. Latem spędzają czas przeważnie w wodzie lub błocie, często zanurzając się aż po głowę. Bez problemu znoszą temperatury nawet do -25*C. W porównaniu do dzikich bawołów wyróżniają się mniej agresywnym i uleglejszym zachowaniem. Żyją w stadzie według społecznej hierarchii, któremu najczęściej przewodzi stara krowa.
Pokarm:  trawożerny, dodatkowo dietę wzbogaca roślinnością wodną.
Rozmnażanie: Ciąża trwa ok. 10–11 miesięcy, po czym zwykle rodzi się jedno młode. Cielę po narodzinach waży ok. 30-60 kg (samczyki zwykle są większe).
Długość życia: ok. 20 lat
Ochrona: Forma udomowiona nie jest przypisana do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN. Forma dzika (Bawół indyjski) jest zagrożona wyginięciem - posiada status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki: Bawoły domowe hoduje się jako zwierzęta pociągowe oraz dla mięsa i mleka. Ich mleko zawiera blisko 8% tłuszczu i wykorzystywane jest do produkcji markowych serów, głównie tradycyjnej mozzarelli (mozzarella di bufala), która ma dużo wyraźniejszy smak niż krowia.