Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Kazarka nadobna

KAZARKA NADOBNA
(Tadora radjah)

Występowanie: Australia i Indonezja, zasiedlają słodkowodne i słonawe zbiorniki śródlądowe orz laguny
Wygląd: Zarówno samiec jak i samica są tego samego ubarwienia, głowa, szyja, pierś, boki tułowia i brzuch są białe. Wierzch
ciała, pióra podogonowe, ogon i podogonie barwy czarnej. Na piersi widoczna poprzeczna pręga koloru brązowego, biała
plama na skrzydle. Lusterko zielone, bardzo błyszczące, obramowane szerokim, białym paskiem. Dziób w kolorze
jasnoróżowym, nogi trochę ciemniejsze od dzioba, oczy w kolorze cytrynowym. Samca jest nieco mniejsza od samca. Długości
ciał ok 51-61 cm.

Rozmnażanie: Rozród uzależniony od pory deszczowej, we wschodnich rejonach trwa od listopada do stycznia zaś w zachodnich od lutego do maja. Gniazda zakładają w dziupli, norze, ewentualnie na ziemi wśród roślin ale zawsze w pobliżu wody. Samica znosi od 6 do 15 jaj w kolorze kremowym, które wysiaduje przez 30 dni, młode samodzielność i zdolność do latania osiągają w wieku 50 dni. Dojrzewają po ukończeniu 3 roku życia,. Tworzą trwałe pary, często pzresiadują na drzewach.

Pożywienie: glony oraz wodne bezkręgowce
Gatunek NIE jest zagrożony wymarciem.