Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Grzywienka Zwyczajna

GRZYWIENKA ZWYCZAJNA (Chenonetta jubata)

Występowanie: Australia Zachodnia i wschodnia część Australii bez półwyspu Jork Tasmania.

Wygląd: Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma brązową głowę, białą pierś w czarne kropki, brzuch również jest w kropki, ale są drobniejsze. U obu płci na złożonych skrzydłach widać 2 białe pasy. Samica wygląda jak samiec, ale ma brązową głowę z białym pasem nad okiem. Długość ciała – do 56 cm.

Pożywienie: Dorosłe grzywienki żywią się przede wszystkim pokarmem roślinnym, który stanowi 99 % ich diety. Są to przeważnie rośliny wodne, lądowe, pasą się nimi podobnie jak gęsi. Dojrzałość płciową uzyskują w wieku jednego roku, jednak do rozrodu przystępują jak osiągną dwa lata. Gdy zostaną wystraszone przez człowieka , zachowują się bardzo cicho, lecz od razu starają się uciec, więc odlatują. Gdy nie czują się zagrożone latają nisko nad ziemią, wykonując slalom między drzewami. Ich głos brzmi jak żałosne łkanie.

Rozmnażanie: Jeśli nie pada to grzywienki nie przystępują do lęgów. Gniazda zakładają w dziuplach wysokich drzew, w pobliżu wody. Gniazda przeważnie wysłane są szarym puchem. Kaczka znosi od 8 do 12 jaj, o barwie kremowej, które wysiaduje przez 28 dni. Kaczor w tym czasie przebywa na wodzie, w pobliżu dziupli gdzie jego samica wysiaduje jaja. Po wykluciu, wyschnięte pisklaki wyskakują z dziupli i są prowadzone przez rodziców na wodę. Dojrzałość osiągają w 60 dniu życia i wtedy wraz z rodzicami wędrują na większe akweny, tworząc stada z innymi gatunkami kaczek. W tym czasie dorosłe osobniki przechodzą pierzenie.

Status ochrony: Grzywienka zwyczajna nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem.

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).