Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Drzewica Dwubarwna

(Dendrocygna bicolor)

Występowanie: Indie, wschodnia Afryka, południowo-wschodnia i północna część Ameryki Południowej, Meksyk, południe USA. Zamieszkuje bagna i okolice zbiorników z wodą.

Wygląd: Drzewica dwubarwna osiąga wielkość około 18-21 cm długości. Charakterystyczne cechy to niebieskawo-szare nogi oraz długa szyja. Gatunek ten posiada brązowe pióra

i cynamonowo-ciemnobrązowe skrzydła ze srebrzysto-białym paskiem na brzegach. Ma biały kuper. Samce i samice wyglądają podobnie, choć samce są nieco większe.

Pożywienie: Drzewica dwubarwna odżywia się roślinami oraz bezkręgowcami wodnymi.

Rozmnażanie: Samica składa jaja w ilości około 12-15, do gniazda wykonanego z trawy lub trzciny. Gniazdo zwykle znajduje się od kilku do kilkunastu centymetrów nad powierzchnią wody. Gniazdo takie bardzo często zbudowane jest w ryżowym polu. Może zostać zbudowane na brzegu jakiegoś stawu lub bagna, np. w kępie sitowia. Czasami więcej niż jedna kaczka będzie używać dokładnie tego samego gniazda na wylęg. Kacze pisklęta wylęgają się około 24-26 dni, a rodzice dbają o swoje młode pisklęta przez około 60 dni.
Po czasie 63 dni młode uzyskują zdolność do latania, dojrzałość osiągają po 1 roku życia.

Status ochrony: Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.