Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Żółw sępi

ŻÓŁW SĘPI
(Macrochelys temminckii)


Występowanie - Południowo-wschodnie obszary Ameryki Północnej.
Karapaks barwy jednolicie ciemnobrązowej jest wydłużony i średnio wypukły pokryty 3 wzdłużnymi rzędami wysokich, rogowych bocznie spłaszczonych stożków tworzących kile. Plastron mocno zredukowany. Głowa duża pokryta od góry tarczkami, a z boku guzkami. Szczęki masywne ostro zakończone, górna hakowato zagięta, przypominająca sępi dziób (siła
nacisku szczęk wynosi ok. 75 kg/cm2 i jest jedną z największych wśród kręgowców). Ogon długi pokryty 3 rzędami guzków. Nogi słabo przystosowane do pływania. Na języku występuje umięśniony długi wyrostek przypominający czerwonego robaka i służący do wabienia ryb. W niewoli żółw osiąga wiek do 70 lat. Żywi się głównie rybami, mięczakami, innymi żółwiami oraz wężami. Dorosły osobnik waży ok 90 kg a długość jego karapaksu to ok 80 cm. Prowadzi dzienny tryb życia. Podczas polowania leży nieruchomo na dnie zagrzebany w mule. Jego karapaks pokrywają glonywobec czego zlewa się z otoczeniem. Otwiera dziób i porusza mięsistym wyrostkiem, który wskutek napływu krwi czerwienieje. Jeśli ryba nie zauważy przynęty, powoli odwraca w jej stronę głowę i szybciej porusza wabikiem. Czeka, aż ryba sama wpadnie mu do paszczy. Samica składa do wygrzebanych głębokich jam od 20 do 50 jaj.