Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Kaczka Karolinka

(Aix sponsa)

Występowanie: Ameryka Północna

Wygląd: to kaczka z grupy piżmówek. Samiec jest bardzo kolorowy. Wierzch głowy i czub ma metalicznie zielony z dwiema białymi pręgami, dolną część głowy ma niebiesko-purpurową, policzki oraz podgardle są białe, pierś jest purpurowa nakrapiana białymi plamkami. Wierzch ciała błękitno-brązowo-zielony. Boki i spód białawe. Samica jest ubarwiona na brązowo z jasnymi i kolorowymi plamami. Wokół oczu charakterystyczne jasne okulary.

Pożywienie: Nasiona, owoce, orzechy, jagody, kasztany i żołędzie.

Rozmnażanie: Gniazda zakłada w dziuplach drzew do wysokości 20 m nad ziemią.

Status ochrony: Karolinka nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).

Ciekawostki: Kasztany i żołędzie, które zjada są rozcierane przez bardzo silny żołądek mięśniowy.