Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Tamaryna Złotoręka

Tamaryna

Saguinus midas 

Występowanie: AMERYKA POŁUDNIOWA                                                                                                                            

Wygląd: Długość ciała wynosi 20,5-28 cm, zaś z ogonem 31-44 cm. Waga ciała to 400-500 gramów.                                                                                                                

Środowisko naturalne: Tamaryna złotoręka zamieszkuje zalesione tereny wzdłuż Amazonki w Brazylii, Gujanie, Gujanie Francuskiej, Surinamie i Wenezueli.  Zachowanie: Małpy te żyją w grupach składających się z 4 do 15 zwierząt z niewielką konkurencją wewnątrzgrupową nawet pomiędzy dojrzałymi płciowo samcami. Tylko jedna samica w grupie jest zdolna do rozrodu w sezonie rozrodczym, podczas gdy u innych samic występuje zahamowanie instynktu. Ciąża trwa 140-170 dni, a samica rodzi zazwyczaj dwoje młodych. Młodymi małpami opiekuje się głównie ojciec, a zwracane są matce tylko do karmienia. Cała grupa uczestniczy w opiece i wychowywaniu młodych. Obrona jest priorytetem, gdy jeden osobnik zostanie zaatakowany, reszta pędzi mu na ratunek. Tamaryna złotoręka jest gatunkiem terytorialnym i potrafi być agresywna – posiada ostre kły i pazury zamiast paznokci na wszystkich palcach, włączając duży palec u stopy. Małpy te to świetni wspinacze, większość czasu spędzają pośród pnączy i gałęzi drzew. Są szybkimi, zwinnymi i wspaniałymi skoczkami, znanymi z tego, iż potrafią skoczyć z wysokości 18 metrów z drzewa na ziemię i nie odnieść przy tym żadnych obrażeń.                                                                                                                            

Pożywienie: Dieta tego gatunku składa się z owoców, kwiatów, insektów, żab, pająków, jaszczurek i nektaru.                                                                                                              

Długość życia: Długość życia wynosi 10 lat na wolności i 16 lat w niewoli. 

Ciekawostki: Naturalnymi wrogami tych małp są małe koty, ptaki drapieżne oraz węże. Gatunek ten jest zagrożony ze względu na niszczenie jego siedlisk w środowisku naturalnym.