Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Pancernik Włochaty

Chaetophractus villosus

Występowanie: Ameryka Południowa

Wygład: Od innych pancerników wyróżnia go obfitsze owłosienie oraz większe uszy. Na pancerzu znajdują się płytki kostne ułożone w osiem rzędów. 

Wygląd: Osiąga do 44 cm długości, z czego długość ogona wynosi 11 cm. Waży około 3 kg, żyje ponad 20 lat.

Zachowanie: Żyją zwykle samotnie, niektóre w parach lub małych grupach.  Aktywny jest głównie w nocy. Jego pożywienie stanowią owady, larwy oraz grzyby. Może też zabić małe węże. Zwierzęta te bardzo lubią kopać nory. Niestety, jego największym wrogiem jest człowiek, który zabija go dla mięsa. Samica w ciąży, która trwa 2 miesiące rodzi 2 młode osobniki. Gatunek występujący ciągle dość licznie.