Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Żuraw Koroniasty


Żuraw koroniasty

(Balearica regulorum)- koronnik szary

Występowanie: Afryka, na południe od Sahary. Zwykle spotykany na suchych sawannach, w okresie lęgowym przemieszcza się w bardziej wilgotne miejsca - mokradła, wybrzeża rzek, otwarte lasy aluwialne, płytko zalane obszary trawiaste, tereny bagniste.
Morfologia: Jest to ptak z rodziny żurawi. Dorasta do 100 cm wysokości, rozpiętość skrzydeł do 2 metrów, waga ok. 3,5 kg. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie w głównej mierze szaro-perłowe, czoło czarne, skrzydła wielokolorowe – od tułowia białe, przechodzące przez złotawy do brązowego na końcach, sterówki czarne. Na głowie posiada charakterystyczną, złotawą „koronę” z piór. Policzki są białe, nieopierzone, a na podgardlu występuje czerwony fałd skórny.
Tryb życia i zachowanie: Żurawie koroniaste są monogamiczne, tworzą pary na całe życie. Nawet poza okresem lęgowym dbają o siebie, czyszcząc sobie nawzajem pióra. Komunikują się za pomocą miękkich, trąbiących dźwięków. Spotyka się je często podążające za bydłem, które wypłasza owady z traw. Koronniki szare chętnie przesiadują na drzewach, co jest nietypowe dla żurawi – umożliwia im to długi, tylny palec.
Pokarm: Wszystkożerne. Zjadają nasiona, pędy roślin, owady, drobne bezkręgowce, jaszczurki, żaby. Często podkradają również kukurydzę z upraw, wydziobując ją wprost z kolby.
Rozmnażanie: We wschodniej Afryce gniazdują cały rok, zaś w suchszej, południowej części Afryki nasilenie lęgów zwiększa się w porze deszczowej. Gniazdo utworzone jest z  roślin, w głównej mierze traw i umiejscowione w wysokiej roślinności lub sporadycznie na drzewach. Samica składa zazwyczaj od 2 do 5 jaj, wysiadywanie ich natomiast jest zadaniem obojga rodziców. Po 28-30 dniach wykluwają się jasnopłowe pisklęta, które już w drugim dniu życia opuszczają gniazdo i podążają za rodzicami. W pełni opierzone są dopiero po 56–100 dniach, a szatę dorosłą uzyskują po ukończeniu roku. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3 lat.
Długość życia: do 25 lat
Ochrona: Koronnik szary jest zagrożony wyginięciem - posiada status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki: Ptak ten jest symbolem Ugandy - jego wizerunek znajduje się na fladze i w godle tego kraju.