Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Pelikan Baba - pelikan różowy


(Pelecanus onocrotalus) 

Występuje  wyspowo w południowej i wschodniej Afryce, na Bliskim Wschodzie, subkontynencie indyjskim, nad Morzem Kaspijskim,Aralskim, nad jeziorem Bałchasz, w górnym biegu Irtyszu, w delcie Dunaju, oraz być może na pograniczu grecko-albańskim.

To gatunek dużego ptaka z rodziny pelikanów o upierzeniu białym z różowym nalotem. Młode są całe brązowe. Cechą charakterystyczną jest wielka, skórzana kieszeń ułatwiająca połykanie ryb, znajdująca się pod żuchwą oraz długi, spłaszczony i niemal prosty dziób. Ma krótkie i grube nogi, palce połączone błoną pławną,potężne skrzydła. Lotki są czarne, pokrywy skrzydłowe białe.

Pokarm zdobywa pływając. Wędrują regularnie na obszarze występowania. Świetnie latają lotem czynnym i szybowcowym, dobrze pływają i nurkują. Lot jest prostoliniowy. 

Żywi się prawie wyłącznie rybami, rzadko skorupiakami.

Gnieździ się w stadach. Gniazdo to płaska platforma udeptanych trzcin na ziemi lub na drzewach. Samica składa 1-2 jaja, które wysiaduje ojciec i samica do 30 dni. Potomstwem opiekuje się samiec i samica.