Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Zedonk

Występowanie: Zedonk jest bardzo rzadko spotykaną hybrydą, w której matka jest osłem, a ojciec zebrą. Dziko urodzone spotykane są czasem w Afryce, w rejonach, w których blisko siebie występują zebry i osły.
Morfologia: Z wyglądu przypomina bardziej osła, ale dodatkowo posiada paski. Paski nie pokrywają całego ciała - przede wszystkim dobrze widoczne są na kończynach, czasem ich zasięg rozszerza się na tułów i/lub szyję. Dorasta do wielkości osłów, do których gatunku/rasy należy matka.
Tryb życia i zachowanie: Wychowywane dziko przyjmują tryb życia stada macierzystego. Charakter tych zwierząt jest mieszanką po obojgu rodzicach – te utrzymywane w niewoli są ciekawskie i łatwiejsze do oswojenia niż zebry, natomiast wciąż płochliwe i potrafią być temperamentne, a nawet agresywne.  
Pokarm: Roślinożerne, głównym składnikiem ich diety są trawy.
Rozmnażanie: Samice zedonków mogą być płodne, natomiast samce są zawsze bezpłodne. Spowodowane jest to różnicami chromosomalnymi między zebrą i osłem.
Długość życia: do 20 lat.
Ochrona: Ponieważ nie jest odrębnym gatunkiem, tworzącym populacje na wolności, nie jest zaliczany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.