Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Antylopa Eland

(Taurotragus oryx)

Występowanie: Afryka równikowa i południowa. Występują w blisko ⅓ części Afryki. Populacje z południowych krańców zasięgu pochodzą głównie z reintrodukcji. Środowiskiem ich życia jest sawanna,  górskie obszary trawiaste oraz trawiaste, zadrzewione równiny.
Morfologia: Jest to największa współczesna antylopa z rodziny krętorogich, dorastająca do 125–183 cm w kłębie i osiągająca wagę do 600kg u samic i 940kg u samców. Ciało pokryte krótką sierścią w kolorze jasnobrązowym do szarobrązowego, z ciemną pręgą wzdłuż kręgosłupa, a po bokach ciała niekiedy widoczne są cienkie, pionowe białe pasy. Elandy posiadają charakterystyczne zwisające podgardle z kępkami ciemnych włosów. Samce mają na czole charakterystyczne skupisko ciemnych włosów. Rogi występują u osobników obu płci, są charakterystycznie skręcone ku górze i dorastają do 70cm (cieńsze i dłuższe u samic, masywniejsze u samców).
Tryb życia i zachowanie:  Elandy prowadzą nomadyczny tryb życia. Występują zawsze w grupach – ich stada liczą zwykle ok. 25-70 osobników, także podczas pory deszczowej. Najbardziej aktywne są o poranku i późnym popołudniem, w ciągu dnia chronią się przez gorącem. Jest to jedna z najpowolniejszych antylop – na krótkich dystansach rozwija prędkość do 40 km/h; nadrabia jednak wytrzymałością – z prędkością 22 km/h potrafi biec bardzo długo, dzięki czemu zmęczony napastnik po pewnym czasie zwykle przerywa pościg. Samice współpracują przy ochronie młodych przed drapieżnikami.
Pokarm: Żywią się głównie trawami, ale też młodymi pędami roślin, liśćmi drzew i krzewów. Dietę uzupełniają czasem bulwiastymi korzeniami, soczystymi owocami czy korą drzew. Nie mają dużego zapotrzebowania na wodę - przy jej braku wystarczy im dostęp do soczystych roślin.
Rozmnażanie: Okres rozrodczy zależny od regionu występowania, jednak najczęściej młode rodzą się w okresie od lipca do listopada. Dominujące samce zapładniają kilka samic. Ciąża trwa 8,5–9 miesięcy, porody odbywają się zwykle nocą i na świat przychodzi zwykle jedno młode. Przez pierwsze dwa tygodnie matka ukrywa malucha, dopiero po tym okresie zapoznaje je z resztą stada.
Długość życia: ok. 20 lat
Ochrona: Eland nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada kategorię LC (najmniejszej troski).
Ciekawostki: Elandy łatwo się oswajają i mają spokojny temperament, dzięki czemu są hodowane dla mięsa i mleka – głównie w Stanach Zjednoczonych, Rosji i RPA. Mleko elandów w porównaniu do krowiego wykazuje się wyższą zawartością tłuszczu (11-17%) i większą trwałością – odpowiednio przygotowane może być przechowywane do 8 miesięcy.