Bydło Watussi - ZOO Borysew
Afryka

Bydło Watussi

Pochodzenie: Afryka

(Bos taurus)

 

Występowanie:

Rasa bydła domowego, hodowana głównie dla mleka w Afryce wschodniej (przede wszystkim Rwanda i Uganda) na stepach i sawannach.

 

Morfologia:

Cechą charakterystyczną Watussi są ogromne rogi, o długości do 1,6 m i obwodzie do 50 cm, występujące u obu płci. Wysokość w kłębie do 1,7 m, waga do 800 kg, przy czym samce są większe od samic. Umaszczenie czerwonawe, czasem z białymi plamami. Na podgardlu posiadają duży fałd skórny.
Tryb życia i zachowanie: Zwierzę stadne. Rasa ta jest niezwykle odporna na wysokie temperatury, a także świetnie radzi sobie przy słabym dostępie do wody. Wbrew pozorom Watussi należy do zwierząt o łagodnym usposobieniu.

 

Pokarm:

Trawożerne. W Afryce żywią się głównie trawą stepową – dzięki niskim wymaganiom środowiskowym, bydło to może być z powodzeniem hodowane w ubogich rejonach.

 

Rozmnażanie:

Ciąża trwa od 280 do 290 dni. Rodzi się zazwyczaj jedno młode (rzadko bliźniaki).

 

Długość życia:

ok. 20 lat

 

Ochrona:

Jako bydło domowe nie jest przypisane do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

 

Ciekawostki:

Watussi hodowane są od pokoleń przez plemiona Tutsi (od których pochodzi ich nazwa) – służą tam przede wszystkim jako środek płatniczy, a ilość posiadanego bydła jest wyznacznikiem bogactwa właściciela.
Mleko tych zwierząt uważane jest za cenne źródło energii – spożywa się je po wymieszaniu z małą ilością krwi, pobranej od żywego bydła.

Facebook Zoo Borysew
Instagram Zoo Borysew
Youtube Zoo Borysew
Jak dojechać Zoo Borysew
Zadzwoń do Zoo Borysew