Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Bydło Watussi

Watussi zdjęcia

(Bos taurus)

Występowanie: Rasa bydła domowego, hodowana głównie dla mleka w Afryce wschodniej (przede wszystkim Rwanda i Uganda) na stepach i sawannach.
Morfologia: Cechą charakterystyczną Watussi są ogromne rogi, o długości do 1,6 m i obwodzie do 50 cm, występujące u obu płci. Wysokość w kłębie do 1,7 m, waga do 800 kg, przy czym samce są większe od samic. Umaszczenie czerwonawe, czasem z białymi plamami. Na podgardlu posiadają duży fałd skórny.
Tryb życia i zachowanie: Zwierzę stadne. Rasa ta jest niezwykle odporna na wysokie temperatury, a także świetnie radzi sobie przy słabym dostępie do wody. Wbrew pozorom Watussi należy do zwierząt o łagodnym usposobieniu.
Pokarm: Trawożerne. W Afryce żywią się głównie trawą stepową - dzięki niskim wymaganiom środowiskowym, bydło to może być z powodzeniem hodowane w ubogich rejonach.
Rozmnażanie: Ciąża trwa od 280 do 290 dni. Rodzi się zazwyczaj jedno młode (rzadko bliźniaki).
Długość życia: ok. 20 lat
Ochrona: Jako bydło domowe nie jest przypisane do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.
Ciekawostki: Watussi hodowane są od pokoleń przez plemiona Tutsi (od których pochodzi ich nazwa) - służą tam przede wszystkim jako środek płatniczy, a ilość posiadanego bydła jest wyznacznikiem bogactwa właściciela.
Mleko tych zwierząt uważane jest za cenne źródło energii – spożywa się je po wymieszaniu z małą ilością krwi, pobranej od żywego bydła.