Mundżak zdjęcia

Muntiacus reevesi

Pochodzenie: Azja

Występowanie: Chiny, Laos, Tajwan i Wietnam

Gatunek ssaka parzystokopytnego, jeden z najmniejszych przedstawicieli rodziny jeleniowatych.

Wygląd: Mundżaki chińskie osiągają długość ciała do 95 cm i masę od 10-18 kg. Dorosłe samce posiadają niewielkie, słabo rozgałęzione poroże długości do 20 cm oraz silnie rozwinięte górne kły.

Ciekawostki: Podczas okresu godowego samce toczą walki wydając przy tym odgłosy podobne do szczekania i z tego powodu mundżaki nazywane też są szczekającymi jeleniami. Gatunek terytorialny i  roślinożerny. Samica rodzi zwykle jedno, rzadziej dwa młode, które przebywają z nią do około 6 miesięcy. Dorosłe osobniki, poza okresem godowym, prowadzą samotniczy tryb życia.