Zebu zdjęcia

Bos indicus

Występowanie: INDIE

Wygląd: Najmniejsza ze wszytskich ras Zebu (70 cm wysokości w kłębie). Zebu charakteryzuje się podobnym do wielbłądziego garbem mięśniowo-tłuszczowym położonym w okolicy kłębu, workiem skórnym poniżej gardła oraz masywnymi, szeroko rozstawionymi rogami. Osiąga wysokość w kłebie do około 160 cm, długość ciała bez ogona wynosi około 240 cm, a masa – do 700 kg. Ubarwienie płowe, jasnożółte, czerwone, szare lub czarne, również plamiste.

Środowisko naturalne: Gorące wilgotne równiny Azji.

Zachowanie: Zwierzęta żyjące stadnie. Udomowione w wielu krajach Afryki i Ameryki Południowej. Zebu są wykorzystywane, jako zwierzęta juczne i pociągowe.

Ciekawostki: Zebu udomowiono w Indiach w czasach starożytnych. Jest czczone w Indiach. W związku z faktem, że zwierzę to jest odporne na gorący i wilgotny klimat oraz wiele chorób, zebu jest krzyżowane z innymi rasami bydła. Cechy te spowodowały import tych zwierząt na wschodnie wybrzeże Afryki i Madagaskar. Na początku XX wieku zebu zostało również sprowadzone do Brazylii i skrzyżowane z francuską odmianą bydła Charoliaise.