Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Emu

Dromaius novaehollandiae

Występowanie: Australia.

Wygląd: Upierzenie brązowe, osiągają nawet 2 m wysokości. Ptaki te charakteryzują się redukcją skrzydła, lotek i sterówek. Ich pióra przypominają sierść.

Środowisko naturalne: Cały kontynent, unika zaludnionych miejsc, zwartych lasów, suchych miejsc.

Pożywienie: Trawa, nasiona, owoce i owady.

Zachowanie: Ptaki te żyją w dużych grupach, ciągle wędrujących w poszukiwaniu pokarmu roślinnego. Nad bezpieczeństwem żerującego stada czuwa jeden osobnik, który donośnym głosem oznajmia o grożącym niebezpieczeństwie.

Ciekawostki: Emu doskonale biega, potrafi rozwinąć prędkość do 50 km/h. Ptak ten również dobrze pływa. Emu były uważane za szkodniki wyrządzające szkody w uprawach. Dlatego też farmerzy tępili je nawet z pomocą oddziałów wojskowych i broni maszynowej. Ciemnozielone jaja, składane przez samicę w prymitywnym gnieździe umieszczonym na ziemi są wysiadywane przez samca około 60 dni. W okresie wysiadywania samiec nie pobiera pokarmu i traci po 2 miesiącach prawie 20% swojej wagi. Wychowaniem młodych również zajmuje się ojciec.