Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Kangur

Występowanie: Australia.

Wygląd: Samiec dorasta do 1,4m (z ogonem 2,4m), samica mniejsza. Średnia waga to około 90 kg u samców i 35kg u samic. Obok kangurów olbrzymich i szarych są to największe obecnie żyjące torbacze na świecie. Okrywa włosowa jest ruda lub rudo-szara, kończyny nieco jaśniejsze. Na brzuchu samic znajduje się charakterystyczny fałd skóry – tzw. torba, w której pierwsze miesiące życia spędza noworodek.

Środowisko naturalne: Tereny otwarte, równinne, z rzadko rosnącymi drzewami.

Pożywienie: Typowy roślinożerca. Podstawą diety są trawy i rośliny łąkowe.

Zachowanie: Żyje w wielkich stadach liczących nawet 1500 osobników. Większość dnia spędza pasąc się na łąkach. Aktywny głównie nocą i o zmierzchu, dzień poświęca na odpoczynek. Prowadzi raczej osiadły tryb życia, do dalszych wędrówek przystępuje tylko w momencie drastycznych zmian środowiska.

Ciekawostki: Ciąża u kangura trwa nieco ponad miesiąc. Noworodek w chwili narodzin waży niecały 1 gram. Przemieszcza się on następnie do torby gdzie pozostaje przez kolejne 235 dni przyssany do matki.