Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Kakadu

Eolophus roseicapilla

Występowanie: AUSTRALIA

Wygląd: Kakadu różowa to papuga o delikatnych barwach. Wierzch ciała ma popielaty, nieco ciemniejsze ogon i skrzydła, spód ciała natomiast intensywnie różowy (tej barwie zawdzięcza swoją nazwę). Na białej głowie sterczy tej samej barwy czub, który ptak może stroszyć. Ptaki te dorastają do około 34-38 cm długości, a ważą około 300-400 g.

Środowisko naturalne: W naturze kakadu różowa żyje w całej niemal Australii, prócz najbardziej wilgotnych północnych wybrzeży. Preferuje otwarte przestrzenie, porośnięte nielicznymi drzewami, najchętniej w pobliży zbiorników wodnych. Nie stroni również od człowieka i chętnie odwiedza pola, ogrody, itp.

Długość życia: Średnia długość życia kakadu różowej wynosi około 40 lat.

Pożywienie: W naturze ptaki te chętnie jedzą owoce, owady i ich larwy. Chętnie obgryzają młode gałązki drzew owocowych.

Zachowanie: Kakadu różowe są bardzo towarzyskie. W naturze żyją w ogromnych stadach, a w pary łączą się na całe życie i tylko śmierć może je rozłączyć. To niezwykle ruchliwe i ciekawskie ptaki, o całkiem donośnym głosie. Jak wszystkie duże papugi, kakadu różowe przywiązują się do człowieka, którego obdarzą zaufaniem. Należy poświęcać im dużo czasu i zapewnić rozmaite zabawki, by się nie nudziły. Są świetnymi naśladowcami dźwięków, w tym ludzkiej mowy.