Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

 

Kakadu

Cacatua galerita

WYSTĘPOWANIE: Wschodnia i północna Australia, Tasmania, Melanezja i Nowa Gwina.

WYGLĄD: Upierzenie białe, jedynie na czubku głowy jaskrawożółte pióra tworzące czub.

Na policzku delikatny, żółtawy nalot. Oczy i mocny zakrzywiony dziób czarne. Długość ciała

45-51 cm, waga: 820-970 g.

ZACHOWANIE: Hałaśliwa, może tworzyć pary, małe lub duże stada, nocujące w stałym miejscu. Prowadzi dzienny tryb życia. Długość życia do ponad 50 lat.

ŚRODOWISKO ŻYCIA: Występuje na sawannie, w nizinnych lasach i na obszarach półotwartych do wysokości 1500 m n.p.m., pojawia się również na terenach miejskich.

ZACHOWANIE: W sezonie lęgowym pary ptaków oddzielają się od stada. Gniazdują w pionowych szczelinach eukaliptusów, zazwyczaj w pobliżu wody.

W okresie lęgowym samica składa 2-3 jaja, które następnie wysiaduje przez ok. 30 dni. Większość stada żeruje na ziemi, a w tym czasie kilka osobników obserwuje otoczenie z pobliskich drzew i w razie zagrożenia ostrzega ochrypłym głosem.

POŻYWIENIE: Zjada nasiona, korzonki, pąki roślin, orzechy, owady.