pozyczki online

 

Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Ara zdjęcia

(Ara chloroptera)

Występowanie: Lasy tropikalne Ameryki Środkowej i Południowej.

Domena: Eukarionty (Eukaryota)

Królestwo: Zwierzęta (Animalia)

Typ: Strunowce (Chordata)

Gromada: Ptaki (Aves)

Rząd: Papugowe (Psittaciformes)

Rodzina: Papugi (Psittacidae

Środowisko naturalne: Wilgotne lasy tropikalne oraz lasy galeriowe.

Wygląd: Jest intensywnie ubarwiona. Dolna część dziobu i dół górnej są czarne. Policzki są białe z cienkimi, czerwonymi paskami. Głowa, szyja, gardło i górna część grzbietu również są czerwone. Przy złożonych skrzydłach środkowa część grzbietu i skrzydeł jest zielona. Reszta skrzydeł i ogon są czerwone, z niebieskimi brzegami. Ma jasne tęczówki, a nogi czarne. Łatwo nauczyć ją mówić. Długość ciała: 90-95 cm, masa ciała 1-1,7 kg. Dymorfizm płciowy nie jest widoczny.

Rozmnażanie: Tak, jak prawie wszystkie duże papugi, jest wybredna w wyborze partnera czy partnerki. Różnice między płciami nie są tez niestety dostrzegalne gołym okiem - zdarza się co prawda, że samice mają nieco mniejsze głowy, jednak absolutną pewność można mieć dopiero po badaniu laboratoryjnym. Gdy uda się połączyć dwie akceptujące się papugi odmiennych płci, rozmnażanie nie będzie trudne. Para musi dostać do woliery solidną budkę lęgową. Samica znosi od 2 do 4 jaj, które sama wysiaduje przez około 25-28 dni. Młode dojrzewają w wieku około 2 lat. Są podobne do rodziców, jednak ich tęczówki maja ciemniejsza barwę, a piórka na głowie bywają jaskrawiej wybarwione.

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.